Duminică, 29 decembrie 2013, se împlinesc 150 de ani de la adoptarea legii de secularizare a averilor mănăstirești. Pe 17/29 decembrie 1863, Parlamentul României adopta această lege, punându-se astfel bazele statului român modern. Cu această ocazie, Asociația Secular-Umanistă din România atrage atenția asupra principiilor secularismului și a importanței apărării acestora în societatea românească, îndemnând la o Zi de Acțiune Laică.

Astăzi, prioritățile politicienilor sunt cu totul altele. Biserica a primit la ultima şedinţă de Guvern 10 milioane de lei1, în plus față de cele 20 de milioane deja alocate pe 11 decembrie2. De asemenea, pe 18 decembrie, BOR a primit în administrare printr-o ordonanță de urgență și Complexul hotelier “Bradul” din Covasna3 (hotel, restaurant, bază de tratament, teren de sport, parc amenajat, izvor de ape minerale), împreuna cu 2.3 hectare de teren.

Alexandru Ioan Cuza a folosit averile mănăstirești pentru întreținerea școlilor și spitalelor, dar guvernanții actuali ignoră criza din sistemul sanitar pentru a îmbogăți Biserica. Trebuie să le trimitem un mesaj clar: Vrem spitale, nu catedrale! Vrem o Românie laică! Cultele religioase trebuie să se autofinanțeze din contribuțiile voluntare ale credincioșilor! a declarat Toma Pătrașcu, vice-președintele Asociației Secular-Umanistă din România.

Pe 29 decembrie fotografiază-te în fața unei instituții publice (Parlament, Consiliu Județean, Primărie etc.) alături de un panou pe care ai scris un mesaj pro-laicitate și publică imaginea atât pe conturile tale de pe rețelele sociale, cât și pe pagina evenimentului.

De asemenea, poți tipări și afișa mesajul la intrarea în blocul în care locuiești sau, dacă pleci cu mașina în oraș, îl poți fixa pe lunetă, într-un loc vizibil.

 

  1. http://www.gandul.info/politica/cutia-milei-guvernamentale-ultimele-2-3-milioane-de-euro-din-fondul-de-rezerva-al-lui-ponta-au-fost-trimise-bisericilor-11819620
  2. http://www.gandul.info/politica/ultima-impartire-pe-sest-a-milioanelor-din-fondul-de-rezerva-al-lui-ponta-spre-primarii-si-biserici-cum-a-cheltuit-guvernul-in-2013-bugetul-paralel-11756982
  3. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16277368-cadouri-craciun-prin-ordonanta-urgenta-biserica-ortodoxa-primeste-hotel-covasna-izvor-mineral-sri-palatul-olanesti.htm