Mai multe ONG-uri au trimis astăzi o scrisoare deschisă parlamentarilor români, prin intermediul căreia le solicită să respecte decizia Curții Constituționale privind statutul orelor de Religie în școli. La sfârșitul anului trecut, prin decizia nr. 669/2014, Curtea Constituțională a decis că acordul prezumat pentru înscrierea copiilor la orele de religie este neconstituțional și că Religia poate fi studiată numai după exprimarea dorinței elevului major, respectiv a părinților sau tutorelui legal instituit pentru elevul minor.

În urmă cu câteva zile, Patriarhia BOR a trimis Parlamentului o scrisoare prin care, sub pretextul punerii în concordanță a articolului 18 din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 cu sus-menționata decizie a CCR, se solicită ca „înscrierea la disciplina Religie să se facă la începutul școlarizării, pentru toată perioada acesteia”.

Biserica Ortodoxă incită Parlamentul României să încalce o hotărâre a Curții Constituționale. O astfel de prevedere, dacă ar fi adoptată de către Parlament, ar însemna o revenire mascată la principiul acordului prezumat privind studierea religiei, în contradicție flagrantă cu litera și cu spiritul deciziei Curții. De ce se teme Biserica de libera opțiune a părinților? De ce incearcă Biserica să-i constrângă pe elevi să accepte orele de religie?” a declarat Toma Pătrașcu, președintele ASUR.

Până în prezent, scrisoarea deschisă a fost semnată de: Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR), Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, Asociația Mame pentru Mame, Centrul FILIA, Asociația Umanistă Română, Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS) și Societatea Academică din România (SAR), GRADO, Asociaţia Elevilor din Constanţa.

Related Post