La sfâitul săptămânii trecute, presa a descoperit un discurs ținut de Ministrul de Externe, dl. Titus Corlățean, pe data de 27 aprilie, cu ocazia conferinței anuale a Alianței Familiilor din România.1

Într-o alocuțiune de circa 20 de minute, împănată cu lungi citate din Biblie, dl. Corlățean a atacat în repetate rânduri unul din principiile de baza ale Constituției – principiul de nediscriminare, deplângând normele europene în materie de drepturile omului:

“E o problemă serioasă pentru că, în toate aceste decenii de progres material, de societăți confortabile, mai ales în zona vestica, care au avansat într-un confort material pe care noi, în partea cealaltă a zidului Berlinului nu l-am avut, au avansat, din păcate [s.n.], și în alte direcții. Au adoptat niște norme, standarde la nivel european pe care și nou-veniții în Uniunea Europeană au trebuit să le accepte dacă au dorit să intre, politic vorbind, în această Uniune Europeană.

Ele se referă, foarte pe scurt, la o politică de nediscriminare față de diferitele grupuri minoritare [s.n.] și, în aceste grupuri minoritare, inclusiv relațiile între persoanele de același sex.” 2

Reamintim că dl. Corlatean, în calitate de ministru, a depus un jurământ de credință prin care se angaja să respecte “Constituţia şi legile ţării” si să apăre “democraţia și drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor”.3 De asemeni, articolul 30 din Constituție interzice de o manieră explicită “incitarea la discriminare”.

Este inadmisibil ca un înalt funcționar de stat, ca un ministru ce a jurat să respecte Constituția și să apere libertățile fundamentale ale cetățenilor țării să pună sub semnul întrebării politica de nediscriminare. Este inadmisibil ca un membru al Guvernului să vorbească despre ‘întrebuințarea firească a femeii’, de parcă ar discuta de niște obiecte aflate în proprietatea bărbaților. Un astfel de om trebuie să plece!” a declarat Toma Pătrașcu, vicepreședinte ASUR.

Ținând cont de afirmațiile ministrului de externe, total inadecvate în raport cu funcția deținută în Guvern, Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) solicită demisia dl. Corlățean și analizarea de urgență a cazului în Comisiile pentru drepturile omului din Senat și Camera Deputaților.


1 http://www.stiricrestine.ro/2013/05/08/conferinta-afr-mesajul-ministrului-titus-corlatean-video/

2 http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15085267-titus-corlatean-intr-predica-despre-minoritatile-sexuale-astazi-europa-foarte-dificil-ridici-glasul-mergi-impotriva-unui-val-care-creat-dar-trebuie-facem-pentru-fundamentul-nostru-este-crestin.htm

3 Articolul 82 din Constitutie; http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=3#t3c3s0a104