Recent, Ministerul Educației a publicat Catalogul manualelor şcolare valabile în anul scolar 2012 – 2013[1].

În mod surprinzător, în pofida tuturor semnalelor trase de societatea civilă, pe lista manualelor aprobate de minister continuă să se afle o serie întreagă de lucrări ce promovează intoleranța religioasă și care agresează psihic copiii prin repetarea obsesivă a temelor despre “păcat”, “iad” şi “diavoli”, inducându-li-se acestora ideea că nerespectarea cu stricteţe a “poruncilor” îi condamnă la “osânda veşnică”.

Gândiți-vă cum se simte un copil de 7 – 8 ani atunci când i se spune că dacă se duce duminica la film va arde pe vecie în iad. Gândiți-vă ce se întâmplă atunci când profesorii de religie îi învață la școală că seceta, inundațiile sau cutremurele se petrec din cauza ‘continuării săvârșirii păcatelor’. Gândiți-vă la iresponsabilitatea celor care le induc copiilor ideea că pentru a se vindeca de o boală  trebuie ‘să cheme preoții Bisericii’ și să se ungă cu ‘ulei sfințit’.

Rămâi stupefiat că toate acestea se pot petrece în secolul XXI, cu aprobarea și sprijinul Ministerului Educației!” a declarat Toma Pătraşcu, vicepreşedinte ASUR.

Plângerea și scrâșnirea dinților[2], “Drepții se răcoresc, păcătoșii ard […] chinuiți de îngerii răi.[3], “Adam și Eva au pierdut prietenia cu Dumnezeu. Fiecare om se naște cu păcatul strămoșesc.[4] sunt doar câteva din frazele pe care trebuie să le învețe copiii, începând chiar de la clasa pregătitoare.

 

 

Redam în continuare câteva exemple spicuite din manualele de religie aprobate de minister:

 

 

Religie, cultul ortodox, cls. a IV-a; Cornelia Muha, Maria Orzetic, Elena Mocanu; Ed. Sf. Mina, 2008, pag. 12

 

 

 

 

 

Religie, cultul ortodox, cls. a IV-a; PS Varsanufie Prahoveanul episcop vicar (coordonator), L. Teodorescu, I. Martin, A. Chirilă; Ed. Aramis Print, 2006, pag. 12

 

 

 

 

 

 

 

 

Religie, cultul ortodox, cls. a III-a; Nicolae Vladu; Ed. Corint, 2008, pag. 9

 

 

 

 

 

 

 

Religie, cultul ortodox, cls. a IV-a; Cornelia Muha, Maria Orzetic, Elena Mocanu; Ed. Sf. Mina, 2008, pag. 9

 

 

Îndoctrinarea religioasă devine și mai periculoasă atunci când manualele de la alte materii, Istoria sau Biologia de exemplu, se transformă într-un fel de manuale de religie deghizate.

Pentru edificare, redăm câteva pagini din manualul de Istorie, cls. a V-a, de Valentin Băluţoiu și Constantin Vlad, aparut la Editura All Educational, în care, la tot pasul se întâlnesc citate din Biblie și interpretări în cheie religioasă:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În consecință, Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) solicită Ministerului Educației să retragă de urgență autorizarea acestor manuale și să ia toate măsurile care se impun pentru a preveni îndoctrinarea religioasă a elevilor.

Să nu uităm: În România sunt 18.300 de biserici; doar 4.700 de şcoli generale stau la dispoziţia copiilor!


[1] http://www.edu.ro/index.php/articles/17659

[2] Religie, cultul ortodox, cls. a IV-a; PS Varsanufie Prahoveanul episcop vicar (coordonator), L. Teodorescu, I. Martin, A. Chirilă; Ed. Aramis Print, 2006

[3] Religie, cultul ortodox, cls. a IV-a; Cornelia Muha, Maria Orzetic, Elena Mocanu; Ed. Sf. Mina, 2008

[4] Religie, cultul romano-catolic, cls. I; Paul Budău, Maricel-Irinel Mititelu, Anca Daniela Ciobanu; Ed. Didactica si Pedagogica, 2010