Apel către primării: Stopați finanțarea din bugetele locale a Catedralei Mântuirii Neamului!

http://tinyurl.com/petitieprimarii. La finalul lunii ianuarie, ASUR va înainta petiția către primăriile din țară, în numele tuturor semnatarilor.  ]]>

What's your reaction?
0Cool0Upset0Love0Lol

25 Comments

  • Codreanu Lucian
    Posted decembrie 11, 2012 7:08 pm 0Likes

    Lasa-ti minciunile la o parte! Biserica Ortodoxa Romana nu incalca in nici un fel prevederile legale privind construirea Catedralei mantuirii neamului. Se vede din actiunile voastre (cei din ASUR), ca mintiti in multe feluri (spuneti ca in anul 2012 s-au alocat 540 de milioane de euro – bugetul pentru culte, cand in realitate statul a alocat un buget de 11 milioane euro). Acest lucru ma face sa cred ca nu sunt oameni cinstiti si corecti in ASUR. RUSINE SA VA FIE!

  • admin
    Posted decembrie 12, 2012 12:00 am 0Likes

    Domnule Codreanu, informația respectivă a apărut într-un comunicat al Patriarhiei, din septembrie 2012. În comunicatul respectiv spuneau că ”sumele alocate în bugetul de Stat pentru cultele religioase reprezintă doar 0, 4 % din PIB”. Dacă faceți un calcul, rezultă suma menționată și de noi. Însă la această sumă se adaugă donațiile care au fost făcute în timpul anului de primării și alte instituții publice, bani care nu provin din buzunarele edililor, ci din taxe și impozite. Puteți găsi detalii aici http://b365.realitatea.net/catedrala-neamului-dusa-in-carca-de-bucuresteni-dau-cei-mai-multi-bani-din-toata-tara-vezi-cat_181825.html

    • Codreanu Lucian
      Posted decembrie 12, 2012 1:11 am 0Likes

      Cred ca din comentariul pe care l-a postat Patriarhia Romana la articolul din link-ul pe care mi l-ati trimis, lucrurile sunt foarte clare:
      În legătură cu articolul Catedrala Neamului, dusă în cârcă de bucureşteni: cât au dat pentru construcţie postat pe site-ul b365.ro, Patriarhia Română precizează:
      1. Articolul cuprinde o serie de date eronate, depăşite sau interpretate tendenţios ceea ce denotă faptul că autorul articolului nu a fost preocupat de informarea corectă a opiniei publice.
      2. Este normal ca locuitorii Bucureştilor să fie principalii donatori pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, deoarece ei vor fi beneficiarii direcţi şi permanenţi ai acesteia, în timp ce credincioşii din ţară şi străinătate vor fi beneficiari ocazionali ai viitoarei Catedrale Patriarhale.
      3. Alocarea de fonduri de la bugetul central de stat şi bugetele publice locale pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului este legală şi firească, ţinând cont de faptul că viitoarea Catedrală Patriarhală va fi şi un obiectiv (turistic) reprezentativ pentru Bucureşti şi ţara noastră.
      4. În ceea ce priveşte opiniile personale referitoare la Catedrala Mântuirii Neamului exprimate de unii arhitecţi, reamintim faptul că în perioada 2008-2009 Patriarhia Română a organizat trei simpozioane tematice cu zeci de arhitecţi şi ingineri de specialitate din întreaga ţară pentru definitivarea temei de proiectare şi a caietului de sarcini. La concursul pentru proiectarea viitoarei Catedrale Patriarhale au participat mai multe firme de proiectare din ţară, iar proiectul câştigător a fost ales de un juriu format din reputaţi arhitecţi şi alţi specialişti în domeniu din întreaga ţară.
      În concluzie, în materialul de presă postat de b365.ro se constată puţină dorinţă de informare corectă şi multă patimă a celor care încearcă să obstrucţioneze edificarea unui locaş de cult reprezentativ pentru capitala României. Cititi ft atent, mai ales, punctul 4 din acest comentariu.
      Iar suma de 540 milioane de euro, fonduri pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului, cum pretinde ASUR, nu are nici un temei real. Criza din Romania face imposibila strangerea acestei sume uriase, mai ales intr-un singur an – 2012 !!!!!

  • constantin
    Posted decembrie 12, 2012 9:53 am 0Likes

    Oricare cetatean care contribuie cu taxe si impozite la bugetul de stat si cel local ar trebui sa-si dea acordul scris pentru construirea acestei catedrale din bani publici, care frizeaza megalomania.
    In concluzie, cei care vor catedrala sa o construiasca cu bani din propriul buzunar. In tarile vest europene asa se procedeaza, pana si contributiile catre culte sunt optionale.

    • Codreanu Lucian
      Posted decembrie 12, 2012 3:24 pm 0Likes

      Sa fim sinceri! cand s-a construit National Arena (mai sunt si multe alte clariri, facute tot din bani publici, etc.), i s-a cerut cuiva parerea daca este de acord? TOTI banii care s-au alocat pentru construirea acestui stadion au fost din banii publici. Daca tinem seama de ce spune Constantin, atunci ar fi trebuit sa se faca la fel, in legatura cu construirea stadionului, adica fiecare sa-si de acordul scris privind construirea stadionului! Sa fiu clar inteles, nu sunt impotriva faptului ca s-a construit stadionul National Arena. Insa, Catedrala Mantuirii Neamului este IMPLINIREA dorintei romanilor de mai bine de un secol de a avea o catedrala (inca de la inceputul secolului XX s-a pus problema construirii unei catedrale a Neamului). Mai mult ca sigur, multi din bunicii si strabunicii nostri au fost de acord cu ridicarea unei astfel de catedrale. Tarile vest-europene la randul lor, au sprijinit MAJOR sau TOTAL, cu fonduri pentru construirea de catedrale, nu numai in capitale ci si in multe orase din provinciile lor.

  • constantin
    Posted decembrie 12, 2012 11:03 pm 0Likes

    Domnule Codreanu aici discutam despre banii care-i inghit cultele, va rog sa nu divagati. Exprimati-va nemultumirile catre cei care au construit National Arena – este dreptul dumneavoastra!
    Faceti dvs. un referendum si spuneti fiecarui roman cat trebuie sa contribuie pentru aceasta struto-camila si veti avea o cumplita surpriza! Cei mai multi romani prefera sa „creada”, fara sa dea bani pentru biserici si alte megalomanii sau daca sunt de acord cu aceasta catedrala sunt de acord sa fie construita din banii BOR exclusiv.
    Peste 4000 de biserici au fost construite dupa 1990 din bani publici, oare cate camine de batrani si cate locuinte sociale au fost construite din bani publici dupa ’90? v-ati pus vre-odata aceasta intrebare?
    Populatia tarii este saracita de alesii neamului care dau bani publici ( nu fara dezinteres) pentru culte (in special catre BOR) pentru linistea sociala. Un om politic care se declara ateu este infierat de catre BOR si nu va avea nici o sansa sa intre intr-un parlament care si asa este mai mare din punct de vedere numeric decat cel al SUA.
    Domnule Codreanu dvs. probabil ca sunteti preot BOR sau aveti o functie in aceasta institutie si din acest motiv sunteti atat de motivat pentru construirea aceastei catedrale; biserici si catedrale fara numar presupun si angajati BOR fara numar care sunt platiti de un popor saracit.
    Averea BOR a fost publicata pe acest site, ce anume mai vreti?

  • Codreanu Lucian
    Posted decembrie 13, 2012 1:21 am 0Likes

    Nu sunt preot ortodox si nu am nici o functie in BOR. Afirmatia dvs. ca s-au construit 4000 de biserici dupa anul 1990 din bani publici este total neadevarata. Banii pentru constructia acestor biserici au in cea mai mare parte provenienta din randul enoriasilor. Fonduri din banii publici pentru aceste 4000 de biserici, numai o parte. Iar daca s-au construit biserici a fost dorinta creştinilor ortodocsi, de aceea s-au şi ridicat. De ce site-ul oficial ASUR nu publică si actiunile social-filantropice ale Bisericii, si ca Biserica Ortodoxa Romana anual cheltuieste milioane (sau cateva zeci de milioane de euro- sper sa nu gresesc; daca gresesc, imi cer iertare, urmand a ma documenta temeinic) in aceste actiuni de intrajutorare? Ziarul Lumina al BOR, televiziunea Trinitas, blog-uri si site-uri ortodoxe, posturi de televiziune, de radio, etc. dovedesc acest lucru. La nivelul Patriarhiei Române există peste 430 de centre sociale, menite să corespundă ajutorului unui anumit număr de nevoiaşi. Conform raportelor întocmite de Ministerul Culturii şi Cultelor în colaborare cu Patriarhia Română (conform rapoartelor din anii 2002-2005), activitatea social-filantropică a Bisericii Ortodoxe Române, la nivelul celor 24 de eparhii, era asigurată de aproximativ 200 de asistenţi sociali,17 preoţi misionari.
    În anul 2004, prin programele social-filantropice ale bisericii erau asistaţi 55.900 de copii defavorizaţi, 44.500 de vârstnici, şi peste 51.800 de familii sărace, fără posibilităţi materiale, tineri, studenţi, şomeri, deţinuţi eliberaţi, persoane cu handicap sau fără adăpost .
    După 1989, Biserica Ortodoxă Română şi-a reluat activitatea de asistenţă religioasă în armata, penitenciare, spitale şi în aşezămintele filantropice (orfelinte, azile de bătrâni , etc), la 1 ianuarie 2005, această activitate desfăşurându-se în 318 lăcaşuri de cult (75 –armată, ministerul de interne, 37-penitenciare, 112-spitale, 42-unităţi de învăţământ, 52 aşezăminte de ocrotire socială), deservite de un număr de 430 de preoţi. Cun siguranta ca numarul celor ajutati de BOR s-au marit dupa anul 2005. Pentru a nu avea indoieli asupra cifrelor pe care vi le-am dat va dau si sursa bibliografica: Dr. Florin Frunză; Ştefan Ioniţă, Viaţa religioasă din România, ediţia a II-a, coordonator Dr. Adrian Lemeni, editura Bizantină, Bucureşti, 2005. Multi din oamenii care s-au indoit de activitatea sociala a Bisericii, au recunoscut apoi rolul ei benefic in societate. O mare parte din ,,averea” BOR se duce tocmai in aceste actiuni social-filantropice. Or, despre acest aspect din activitatea BOR, ASUR nici macar nu pomeneste. Trebuie sa fim foarte obiectivi cand discutam despre un anumit lucru si sa nu trisam. Sanatate si voie buna !!!

  • constantin
    Posted decembrie 13, 2012 3:30 pm 0Likes

    Ceva mai jos voi „pomeni” ceea ce va intereseaza:

    1. Informatii luate pe 19 oct. 2012 din Evenimentul Zilei:
    AVEREA BOR ÎN CIFRE
    Biserica a revendicat 200.000 de hectare de pădure
    – 10 miliarde de euro – 200.000 de hectare de pădure cerute de Biserica Ortodoxă Română.
    – 400 milioane de euro – estimarea celor 40.000 hectare de pădure aflate în proprietatea BOR
    -20 milioane de euro – estimarea celor peste 40.000 de hectare de teren arabil aflat în propietatea BOR
    – 1,4 miliarde de euro – estimarea terenului intravilan al celor 11.102 parohii ale BOR
    – 1 miliard de euro – valoarea obiectelor bisericeşti şi a celorlalte bunuri mobile din patrimoniul parohiilor
    – 500.000 de euro – conturile bancare pe care Patriarhia Română şi cele şase mitropolii le alimentează constant pentru cheltuieli curente
    – 4,4 milioane euro – conturile bancare la BCR ale Patriarhiei, a şase Mitropolii şi a 10 arhiepiscopii
    – 16 milioane de euro – a cheltuit anul trecut Biserica Ortodoxă Româna pentru opere de binefacere
    – 90 milioane de euro – veniturile medii anuale ale Bisericii Ortodoxe Române (din donaţii şi din activităţi economice)
    – 42 milioane de euro – alocaţi de la bugetul de stat pentru salariile preoţilor.
    Ce parere aveti d-le Codreanu? fetele bisericesti dau dovada de cumpatare, modestie si bun simt ?

  • constantin
    Posted decembrie 13, 2012 3:42 pm 0Likes

    D-le Codreanu va multumesc pentru limbajul civilizat, pentru a privi mai amanuntit problema va puteti informa de aici:
    http://www.realitatea.net/biserica-ortodoxa-are-venituri

  • constantin
    Posted decembrie 13, 2012 3:46 pm 0Likes
  • Claudiu Stefan
    Posted decembrie 13, 2012 6:19 pm 0Likes

    Ca sa fiu obiectiv, nu cred ca romanul este mult mai sarac sau foarte sarac ca BOR-ul construieste biserici si Catedrala aceea. Sincer, problemele pleaca de altundeva, de la clasa politica. Cred ca de aceea oamenii nu mai au bani, ptr. ca statul ii saraceste. Pai ia uitati-va, in cazul meu: imi naste sotia si ia indemnizatia ptr. cresterea copilului de abia peste 3 sau 4 luni, e drept ca din urma, dar nu se poate bucura imediat de acei bani, s.a.m.d. Dar cand intarzii un pic cu banii de impozit, primesti de indata somatie si amenintari. Acelasi stat care isi bate joc de oameni dandu-le salarii in batjocura, si ma refer aici in special la bugetari. Asta e crunta realitate. Banii alocati ptr. culte sunt infimi in comparatie cu cat „suge” STATUL de pe omul de rand.m De aia oamenii nu au bani. Cat despre ASUR nu am ce cere de la dansii, e o organizatie cu sefi atei si nu ii condamn ca sunt asa porniti impotriva Bisericii. Valorile dumnealor in stiinta ptr. mine, unul, sunt nule, sau pe romaneste egale cu 0.

  • constantin
    Posted decembrie 14, 2012 9:54 am 0Likes

    D-le Claudiu, ati facut vorbire despre vina clasei politice si va dau dreptate.
    In Romania este aproape imposibil ca un om politic care se declara ateu sau agnostic sa aibe succes sau sa aspire la vre-o functie in administratia locala sau centrala. Cei care aspira la astfel de functii trebuie musai sa faca figuratie de crestin convins, de ochii lumii ( fapt dovedit).
    Cei care ajung in astfel de functii fac donatii de terenuri sau de bani publici catre BOR pentru a cumpara astfel pacea sociala; si astfel se inchide cercul vicios: se construiesc mai multe biserici ceea ce determina scolarizarea mai multor preoti care pun presiune pe bugetul de stat… si astfel avem multi paraziti, mai multe biserici si putini contribuabili la buget.
    Cititi articolele de la adresele postate de mine mai sus si poate ca va veti mai lamuri putin.
    Felicitari pentru noul membru al familiei dvs. Sa fie sanatos si sa va bucurati de el!

  • aura
    Posted decembrie 14, 2012 12:28 pm 0Likes

    Am semnat petitia pentru ca sunt de acord cu ceea ce sustineti, insa va rog sa schimbati textul pe care l-ati pus pe site-ul petitieonline.ro. Sunt ceva greseli de logica si de punctuatie ce nu transmit profesionalism si seriozitate din partea d-voastra (de aceea am si ezitat, initial, s-o semnez).

    Multumesc.

  • Andrei Toma
    Posted decembrie 14, 2012 3:17 pm 0Likes

    Diferența este una esențială, pe care susținătorii bisericii nu o înțeleg (sau nu vor). Banii luați oamenilor din impozite/taxe trebuie, în principiu, să fie o investiție care se întoarce la ei într-o formă sau alta. Proprietarul Stadionului Național este Primăria Municipiului București, al cărei primar și consiliu sunt aleși de toți cetățenii bucureșteni, indiferent de sex, religie, etnie șamd. Toți au plătit pentru stadion, iar din evenimentele ce au loc pe stadion Primăria face profituri pe care le investește în parcuri, infrastructură și ce mai face primăria pentru a beneficia cetățenii.
    Dacă Biserica ar lua bani de la buget, adică din impozitele tuturor cetățenilor, indiferent de sex, religie, etnie șamd, atunci această investiție a lor ar trebui să li se întoarcă într-un fel sau altul. Dar asta clar nu se întâmplă în cazul catedralei și al BOR în general. BOR nu plătește taxe/impozite, deci majoritatea banilor ajung la oamenii instituției, nu înapoi la stat, pentru a-i putea reinvesti în folosul tuturor oamenilor. BOR este o instituție privată. Orice biserică este, pentru că beneficiază doar popilor și (poate) enoriașilor săi.
    Dacă un om de etnie maghiară și budist, dar cetățean român, nu o să vadă niciun beneficiu în urma catedralei, deși parte din bugetul alocat vine de la el. La fel și pentru cineva de etnie română fără religie/credință. La fel și pentru un ortodox, care consideră că banii săi pot fi mai bine investiți în spitale, școli, nu într-o construcție megalomană.
    Este o minciună a BOR că reprezintă toată țara, toți cetățenii șamd. Nu reprezintă nici măcar toți creștin ortodocșii în problema catedralei făcută din bani de buget. Dar, cumva, dacă pretinzi că vorbești în numele tuturor, e acceptabil să le iei banii.

    • Codreanu Lucian
      Posted decembrie 15, 2012 12:13 am 0Likes

      In actuala criza din Romania, BOR aduce un aport serios la relansarea economica a Romaniei. In cadrul BOR, lucreaza cateva zeci de mii de persoane (poate chiar peste 100.000) -un numar insemnat, tinând cont de numarul mare de someri din tara noastra. BOR nu sta intr-o totala pasivitate fata de problemele din tara. Intrebati unele din cele cateva sute de mii de persoane care sunt ajutate si sustinute de BOR, oameni care si-au putut duce viata mai departe in liniste si tihna, si atunci poate va veti convinge. Acest lucru inseamna si o usurare pentru stat pt ca grija pentru aceste persoane o ia Biserica. De obicei cei care aduc critici BOR, nu cunsoc bine (sau deloc) activitatile social-filantropice ale BOR, si de cele mai multe ori aduc critici nefondate si nerealiste. Daca ar cunoaste actiunile sociale ale Bisericii, poate ar fi mai temperati in comentariile la adresa Bisericii.

  • Codreanu Lucian
    Posted decembrie 14, 2012 10:56 pm 0Likes

    De ce nu pot sa mai trimit comentarii ?

    • Codreanu Lucian
      Posted decembrie 14, 2012 10:57 pm 0Likes

      Ce s-a întâmplat?

      • Codreanu Lucian
        Posted decembrie 14, 2012 11:01 pm 0Likes

        Vreau sa trimit raspuns domnului Constantin şi nu pot sa trimit comentariul care-l vreau?!!

    • Codreanu Lucian
      Posted decembrie 15, 2012 12:16 am 0Likes

      Am incercat de ft multe ori sa trimit dar s-a rezolvat problema.

  • constantin
    Posted decembrie 16, 2012 8:39 am 0Likes

    Subscriu celor spuse de Andrei Toma.
    Daca BOR este institutie atat de onesta, de binevoitoare si de modesta de ce nu se limiteaza la proprietatile pe care le detine, de ce nu plateste impozite la stat, de ce nu-si plateste salariatii doar din veniturile proprii, de ce BOR vrea parteneriat cu statul?
    In SUA se plateste impozit pe fiecare biserica si pe terenul aferent iar preotii nu primesc leafa de la stat de 200 de ani, acolo cine are nevoie de biserica si de preoti – plateste, din 1905 in Franta este la fel; deci se poate si altfel!
    Inainte de secularizarea averilor manastiresti de catre Cuza, BOR detinea 25% din suprafata tarii, ce fel de cumpatare este asta?

    • Codreanu Lucian
      Posted decembrie 16, 2012 6:50 pm 0Likes

      Din punctul meu de vedere, nu este suficient ca un Stat să garanteze constituţional libertatea religioasă, ci este necesar ca entităţile religioase să aibă şi mijloacele materiale necesare pentru ca această libertate să poată fi exercitată efectiv. Dacă secularizarea averilor Bisericii nu este urmată de un sistem de sprijinire compensatorie, se poate vorbi şi despre o încălcare a principiului constituţional al libertăţii religioase, deoarece libertatea religioasă este afectată grav prin diminuarea mijloacelor materiale şi prin dezicerea Statului de unele obligaţii asumate în momentul secularizării bunurilor bisericeşti. Daca privim în trecutul istoric al tarii, vom vedea ca statul modern roman s-a dezvoltat intr-o mare masura pe averile Bisericii care a fost expropiata discriminatoriu fata de toate celelalte institutii si categorii de cetateni (ma refer la perioada din a doua jumatate a secolului XIX).
      D-le Constantin, pentru a vedea cum este finantata Biserica in alte state europene, si ca situatia Bisericii Ortodoxe din Romania nu este un caz unic, va rog sa cititi informatiile din acest link:

      http://theologhia.wordpress.com/2011/04/06/cum-este-finantata-biserica-in-alte-state-europene/

  • mozart
    Posted decembrie 16, 2012 11:38 pm 0Likes

    domnule codreanu lucian, limbajul inversunat si ideile dvs pro bor va pun intr-o lumina proasta. sa nu uitam ca bor a avut o piata de sclavi tigani acu ceva vreme si in plus face evaziune fiscala. e evident ce fel de capi avem in bor. daca nu vreti sa vedeti realitatea va puteti pierde vremea scriind comentarii lungi luand apararea unei institutii care fura. daca va considerati crestin ar trebui sa respectati libertatea de religie si de opinie a celorlalti. nu o faceti insa si asta va transforma intr-un simplu fundamentalist radical. nu e obligatoriu sa fii ortodox si nu imi place sa fiu convins sa fiu. pot fi moral si sa imi respect semenii fara sa am o religie. si pentru asta statul nu trebuie sa ia bani din buzunarul meu ca sa construiasca o catedrala. un singur lucru va lipseste: bunul simt.

Alătură-te discuţiei

GLISEAZĂ ÎN SUS ⇢