În ultimele zile am primit numeroase întrebări de la elevi și părinți privind ora de religie. Mai jos găsiți răspunsurile la cele mai frecvente dintre ele:

Q1: Am primit cerere de participare la ora de religie. Ce trebuie să fac cu ea?
A: Dacă ai peste 18 ani și dorești să participi la ora de religie trebuie să completezi cererea și să o returnezi instituției de învățământ la care ești înscris/ă, conform deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei 669/2014 (vezi aici). Dacă ești minor/ă părinții trebuie să completeze cererea pentru tine. Dacă nu dorești să participi la aceste cursuri nu trebuie să faci nimic. Decizia CCR a eliminat inscrierea din oficiu la cursurile de religie. Nu trebuie să returnezi cererea. În cazul în care există diferenţe între dorinţa ta şi a părinţilor tăi şi ai peste 14 ani vezi răspunsul de la întrebarea 13.

Q2: Cine completează cererea?
A: Elevii în vârstă de peste 18 ani, care doresc să urmeze ora de religie, o pot completa singuri, iar pentru cei minori o vor completa părinții sau reprezentanții legali. În cazul în care există diferenţe între dorinţa ta şi a părinţilor tăi şi ai peste 14 ani vezi răspunsul de la întrebarea 13.

Q3: Dirigintele, un profesor sau directorul mi-au spus că toată lumea trebuie să completeze cererea. E adevarat?
A: Nu. Doar de cei care doresc să participe la ora de religie trebuie să depună o cerere în acest sens, conform deciziei CCR 669/2014 (vezi aici). Dacă nu completezi cererea, înseamnă automat că nu dorești să faci religie.

Q4: Am primit cererea pentru ora de religie și mi s-a zis că dacă nu vreau să particip să scriu NU acolo unde se trece cultul și voi fi trimis la altă oră. Să completez așa sau să nu completez deloc?
A: Nu trebuie completată în acest caz. Această variantă nu este prevăzută în niciun act legislativ deci nu este acceptabilă. Cererea trebuie depusă doar de cei care doresc sa participe la oră, dacă nu vrei nu trebuie să semnezi nimic.

Q5: Am primit cererea și mi s-a spus că la religie trebuie să completez Ateu și nu voi face ora. E adevărat, tot trebuie să depun cererea?
A: Nu, nu este adevărat, doar elevii care vor să participe la religie trebuie să depună cererea. În plus, nu este legal ca școala să colecteze informații despre credințele tale religioase (sau lipsa lor) fără acordul tău expres (vezi Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, punctul 5 alineatul 1)

Q6: Ni s-a spus la școală că dacă nu vrem ora de religie vom face matematică / altă oră. Este adevărat?
A: Ora de religie nu poate fi înlocuită cu o altă oră, pur și simplu tu vei avea o oră în minus față de colegii care fac religie, și o notă mai puțin la medie (de exemplu media se va face între cele 10 materii rămase, nu între cele 11 câte sunt cu tot cu religia)..

Q7: Profesorul de religie / dirigintele / directorul au spus că voi rămâne corigent / repetent sau risc exmatricularea / scăderea notei la purtare dacă nu depun cererea pentru ora de religie. Ce să fac?
A: Fals. În nici un caz nu este posibilă penalizarea în vreun fel a elevilor care nu fac ora de religie! Cel sau cei care fac asemenea afirmații comit infracțiunea de constrângerea unei persoane de a participa la serviciile religioase ale unui cult (art.381 din Codul Penal) și riscă dosar penal. Prima măsură este să le explici doar că nu dorești să faci ora și că acesta este dreptul tău legal. Dacă insistă, vă sfătuim să adunați dovezi în favoarea dvs (cereri pre-completate cu datele tale, înregistrări audio, mărturiilor colegilor) și să le atragi atenția persoanelor care te somează că sunt în ilegalitate. Poți să le citezi articolul respectiv din codul penal pentru a le explica de ce infracțiune se fac vinovați când te amenință. Dacă insistența persistă, ne poți contacta pentru a documenta cazul și a lua atitudine pe căi legale.

Q8: Cum procedez dacă nu m-am înscris la ora de religie și totuși sunt obligat(ă) să rămân în clasă, pentru că nu am unde să mă duc?

A: Școala trebuie să asigure o variantă, alta decât rămânerea la ora de religie, în cazurile în care această oră nu este prima sau ultima în orar. Cel mai simplu e să stai în biblioteca școlii, sau chiar să asiști la o oră a unei alte clase (fără să fii notat, bineînțeles). Dacă școala nu a sugerat niciuna dintre variante, le poți aduce argumente legale în favoarea ta. Legea 35/2007, Nota nr. 58869/23.09.2013 a MEN, Nota MECT nr. 19.283/2005 și deasemenea art. 381 alin 2 din Noul cod Penal interzice explicit participarea forțată la orele de religie chiar și ca „public captiv”. Detalii suplimentare aici.

Q9: Am completat cererea pentru a face religie și am depus-o, deoarece am crezut că este obligatoriu. Cum pot să o anulez acum?
A: Se depune la registratura şcolii, cu număr de înregistrare, o informare cu privire la faptul că nu doreşti să frecventezi orele de religie confesionale. Eventual se aminteşte faptul că ai depus o cerere de a frecventa orele de religie conform unei anumite confesiuni pentru a se cunoaşte ce confesiune este. Nu este necesar să justifici decizia ta, libertatea de conştiinţă nefiind negociabilă. Nu este nevoie să justifici de ce ai dorit asta în prealabil, nici să justifici de ce nu mai doreşti să urmezi aceste cursuri. Cereri preformulate pentru părinţi dacă elevii au sub 18 ani sau pentru elevi dacă aceştia au peste 18 găsiţi aici.

Q10: Care este termenul limită pentru a depune o cerere pentru a nu face religia, inclusiv pentru semestrul în curs, respectiv anul în curs?
A: În cazul în care nu ai depus cerere pentru a urma orele de religie confesională nu trebuie să depui cerere pentru a nu face religie pentru anul în curs. Dacă ai depus o cerere prin care doreşti să faci religie conform unei anumite confesiuni atunci cererea de a nu mai frecventa orele de religie se depune la începutul anului şcolar, până în data de 15 septembrie. Dacă doreşti ca cererea ta să anuleze cererea de a urma ora de religie confesională depusă în această campanie de înscriere la orele de religie atunci această cerere trebuie depusă până în data de 6 martie 2015. Cu toate acestea se poate face o derogare şi în timpul anului şcolar, caz în care cererea de a nu mai frecventa orele de religie trebuie să fie motivată. Exemplu: schimbarea cultului sau a convingerilor religioase, obligarea elevilor de a practica manifestări religioase împotriva dorinţei acestora etc.

Q11: Unde trebuie depusă cererea pentru a nu mai face religia?
A: Toate actele oficiale, inclusiv cererile pentru a face sau pentru a nu mai face religie se depun la registratura şcolii (secretariat), eliberându-se număr de înregistrare a intrării acestora în sistem.

Q12: „Ni s-a comunicat de la direcțiune că părinții care nu doresc ca ai lor copii să mai participe la ora de religie, să vină să îi ia de la școală în timpul acelei ore.” sau „Mi s-a spus să vin să stau cu copilul la ora de religie, pentru că nu au cum sa îl lase la bibliotecă sau pe hol în fața clasei, deoarece e prea mic.”
A: Școala trebuie să asigure o variantă, alta decât rămânerea la ora de religie, în cazurile în care această oră nu este prima sau ultima în orar. Nu este obligaţia părinţilor să protejeze copiii cât aceştia sunt la şcoală iar şcoala nu trebuie să prevadă pentru elevi ferestre în orar, fie că urmează sau nu ore de religie confesionale. În nici un caz nu va sta singur în bibliotecă sau pe hol, elevul trebuie să fie supravegheat de un adult desemnat de şcoală, eventual va merge într-o clasă paralelă, la o altă oră decât religia, unde nu va fi notat. În cazul în care şcoala nu asigură aceste condiţii direcţiunea poate fi trasă la răspundere. Este bine ca aceste cazuri să ne fie aduse la cunoştinţă pentru a acţiona.

Q13: Am peste 14 ani. Pot să decid singur dacă vreau sau nu să urmez orele de religie confesională?
A: Da. Libertatea de conştiinţă a minorilor este reglementată de

(1) Părinţii îndrumă copilul, potrivit propriilor convingeri, în alegerea unei religii, în condiţiile legii, ţinând seama de opinia, vârsta şi de gradul de maturitate ale acestuia, fără a-l putea obliga să adere la o anumită religie sau la un anumit cult religios.
(2) Copilul care a împlinit vârsta de 14 ani are dreptul să îşi aleagă liber confesiunea religioasă.

Sfatul nostru este de a decide acest lucru împreună cu părinţii sau tutorii. Dar dacă există diferenţe insurmontabile vă puteţi folosi de aceste prevederi din codul civil:

(1) Copilul care a împlinit vârsta de 14 ani poate cere părinţilor să îşi schimbe felul învăţăturii sau al pregătirii profesionale ori locuinţa necesară desăvârşirii învăţăturii ori pregătirii sale profesionale.
(2) Dacă părinţii se opun, copilul poate sesiza instanţa de tutelă, iar aceasta hotărăşte pe baza raportului de anchetă psihosocială. Ascultarea copilului este obligatorie, dispoziţiile art. 264 fiind aplicabile.

Deocamdată Legea Educaţiei încă nu a fost amendată cu aceste prevederi, dar aceasta trebuie să fie revizută curând, pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale precum şi cu prevederile Codului Civil şi a Codului Penal.

Related Post

 • Pingback: Cum am scapat eu de ora de religie 2 | A CrM Life()

 • Eddie

  Sa inteleg ca daca anul scolar a inceput si a fost depusa o cerere de participare la orele de religie, aceasta poate fi anulata printr-o solicitare care trebuie depusa pana in data de 06.03 anul curent?

 • Kti

  Am o experienta de 3 ani deja, in certurile, discutiile si negocierile cu conducerea scolii la care sunt inscrisi copiii mei. Cateva aspecte pe care as vrea sa le subliniez, in privinta normelor legale aplicabile, norme care sufera de mari lacune procedurale.
  1. Copiilor care nu sunt inscrisi la ora de religie, nu li se ofera alternative viabile. Aceasta masinatiune este un instrument de control, de santaj, pe care directorii (conducerea institutiei) o aplica respectivilor elevi, scosi de la disciplina mentionata: in cazul copiilor mei spre exemplu, pe parcursul a aproape 3 ani, copii in timpul orei de religie, au stat pe hol inclusiv pe timpul iernii, in biblioteca (singuri, fara supravegherea unui adult / cadru didactic), la sport desi nu li se permitea sa faca sport (doar ca spectatori), la clasele pregatitoare (desi sunt in clasa 2 respectiv 5) etc.
  2. Nu exista nici un text de lege, recomandare sau norma procedurala, care sa sprijine ipoteza concorm careia copiii care se afla in urmatoarea situatie, intrunind cumulativ conditiile, „nu participa la ora de religie” respectiv „au ora de religie ca fiind prima sau ultima ora in orar”, sa poata fi luati mai devreme acasa (daca au ultima ora) respectiv sa vina mai tarziu la scoala (daca au prima ora de religie, in orar).
  Dimpotriva, conforma art. 125. al 5, „Regulamentul cadru de organizare si funcționare a unitatilor de invatamant preuniversitar”, copiilor ce nu participa la ora de religie „li se vor asigura activități educaționale alternative în cadrul unității de învățământ, stabilite prin hotărârea consiliului de administrație”. Practic, tradus, asta inseamna ca respectiva conducere a scolii (teoretic), directoarea(practic) hotaraste ce vrea persoana ei: ii plimba pe copii pe hol, ii pune in sali goale, ii cearta cand se joaca pe telefon desi nu le ofera nimic in schimb, ii tine in sala de sport desi nu participa la ora respectiva etc. Insa, nu iti da voie sa il iei acasa. Toate acestea bineinteles in speranta ca la un moment dat, vei spune „asta e frate, mai bine ii duc la ora de religie decat sa stea degeaba pe holuri”. Mai bine decat sa stea degeaba, il pun pe unul sa le spele creierul cu ineptii. Ceea ce este gresit, amoral, tragic.
  3. Copiii ce nu participa la ora de religie nu vor fi notati la acea disciplina, nu li se pun absente (desi asa cum aratam mai sus, sunt „obligati” sa ramana in institutia de invatamant). Toate bune si frumoase pana acum. Problema este ca cei ce participa la ora de religie, au toti nota 10. Si pentru un copil slab la invatatura, asta este un avantaj, deoarece media generala creste prin introducerea acelui 10. Nota pe care, copilul tau ca sa compenseze, trebuie sa o ia cu eforturi inzecite, la matematica, romana etc. Nu ca ar fi ceva neaparat rau, insa se creeaza un dezavantaj major. Stiu foarte multi parinti care isi inscriu copilul la religie datorita acestui motiv. Copiilor ce participa la ora de religie ar trebui sa li se acorde doar „admis / respins”…si atat.
  In loc de concluzie:
  Legea nu stabileste exact care sunt activitatile „alternative educative” ce se desfasoara pe parcursul orei de religie, si la care participa copii ce nu frecventeaza acea ora.
  Legea nu te sprijina in a-ti lua copilul acasa, daca el nu participa la ora de religie si aici intervine o situatie aberanta: copilului nu i se poate pune absenta (intrucat nu studiaza disciplina respectiva), copilul nu poate fi luat acasa(desi tu ai aceasta disponibilitate si iti dai acordul in scris), copilul in cele mai multe cazuri se simte ostracizat si este „tinut” la scoala, desi nu face nimic in acel rastimp.
  Directorii de scoala, numiti toti pe criterii politice, fac jocul puterii, puterea sprijina biserica, biserica manevreaza prostii. Este un cerc vicios.
  Parintii sunt de cele mai multe ori prea slabi, prost pregatiti, fricosi, pentru a se lupta cu sistemul, a face reclamatii, a pune presiune, prea dezinteresati de cele mai multe ori in a-si apara copilul in fata presiunilor exercitate de catre sistemul educational roman. Si se multumesc atunci cu acel „lasa ca nu-i strica…”. Nici macar nu au taria de caracter, sinceritatea si bunul simt de a isi face mea culpa si a-si recunoaste implicit greselile si in consecinta, se multumesc sa arunce vina pe sistem, timp, dispozitie, copil etc.
  Cred ca: ar fi un lucru bun daca s-ar face o recomandare la nivel legislativ ca clasele cu copii scosi de la disciplina religie sa aiba pusa aceasta disciplina ca fiind prima sau ultima in orar si, prin urmare, copii sa poate fi luati acasa in rastimpul acelei ore. De asemenea, ca:
  – la ora de religie sa existe doar admis sau respins.
  – copiii ce nu participa la ora de religie sa ramana in scoala, daca se opteaza pentru acest lucru de catre parinti / tutori legali sau dimpotiva sa poata fi luat acasa daca parintele isi afirma disponibilitatea in acest sens. De asemenea, copiilor ce raman la scoala sa li se ofere alternative viabile, EDUCATIOANALE, altfel sus care presupun elementul EDUCATIV, in acest rastimp.
  Din nefericire acest sistem de santaj, derulat impotriva copiilor scosi de la ora de religie, functioneaza: in clasa copiilor mei, erau la un moment dat scosi 9 copii de la religie, acum au ramas doar 4.
  Conducerea scolii, la care am facut cererea de a lua copiii acasa pe parcursul respectivei ore de religie, mi-a respins cererea, pe baza art. 125 al 5 din „Regulamentul cadru de organizare si funcționare a unitatilor de invatamant preuniversitar”, desi „Metodologia de organizare a predarii disciplinei Religie in invatamantul preuniversitar”, specifica la articolul 12 ca „absenta elevului care nu frecventeaza ora de religie, exonereaza cadrul didactic si personalul didactic auxiliar, care asigura organizarea, desfasurarea, supravegherea activitatii, de orice tip de raspundere”. La art. 10, acelasi act normativ, specifica: „pentru elevii ce nu solicita frecventarea orei de religie sau carora nu li s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina, unitatile de invatamant stabilesc prin propriul regulament de organizare si functionare, activitatile pe care acestia le pot desfasura, spatiile in care se desfasoara precum si responsabilitatile privind asigurarea supravegherii si sigurantei elevilor pe perioada in care ceilalti elevi ai clasei participa la orele de religie”. Altfel spus, acorda libertatea directorului scolii, de a face ce vrea el si cum vrea el.