Primăria Municipiului București își propune să aloce în 2017 suma de 55 milioane de lei pentru biserici, 15 milioane având ca destinatar direct Patriarhia Română.

Ca termen de comparaţie, aceşti bani ar asigura:

  • îmbunătăţirea accesului la educaţie, finanţând şcolarizarea a aproape 15.000 de elevi sau
  • descongestionarea şcolilor prin construirea a 10 şcoli noi, pentru 1.500 de elevi fiecare sau
  • angajarea a 1.000 de noi profesori sau
  • cumpărarea a 30 de noi troleibuze, ce ar suplimenta cu 20% flota activă a RATB sau
  • descongestionarea traficului în zona centrală prin construcţia unei noi parcări subterane, cu 400 de locuri


”Este halucinant ce se întâmplă la Primărie! Bucureștiul este orașul cu cele mai mari ambuteiaje din Europa, orașul în care iarna se închid școlile pentru că nu sunt bani pentru deszăpezire, orașul cu spitale în care oamenii mor pe capete din cauza infecțiilor. Și totuși, reprezentanții Primăriei vor să ia banii care ar putea soluționa o parte din aceste probleme și să îi dea bisericilor; vor să îi dea pentru construcția de noi biserici! Asta își doresc bucureștenii?
” a declarat Toma Pătrașcu, președintele ASUR.

Primăria Generală a Municipiului București și Consiliului General trebuie să pună interesul cetățenilor înaintea simpatiilor personale. Vrem descongestionarea şcolilor. Ne dorim spitale curate şi bine dotate. Avem nevoie de locuri de parcare şi de un transport public eficient. Problemele oraşului nu se rezolvă prin rugăciuni şi fum de tămâie, construind biserici şi ridicând statui de daci! Avem nevoie de oameni competenţi şi cinstiţi, capabili să răspundă interesului cetăţenilor.” a mai declarat Toma Pătrașcu.

A
sociația Secular-Umanistă din România (ASUR) protesteză împotriva irosirii banilor publici și face un apel la rațiune, îndemnând reprezentații Primăriei și ai CGMB să respecte interesele reale ale bucureștenilor. Anul trecut, CGMB, tot la sugestia doamnei primar, a alocat deja 15 milioane de lei pentru așa-zisa Catedrală a Mântuirii Neamului și alte 10 milioane de lei pentru celelalte biserici. Anul acesta, suma propusă pentru culte a crescut semnificativ, în detrimetrul serviciilor care ar fi cu adevărat utile bucureștenilor. Reamintim că sondajele de opinie arată că majoritatea locuitorilor capitalei au o părere proastă sau foarte proastă despre Biserică.

ASUR solicită Primăriei Generale a Municipiului București să regândească alocarea de fonduri publice, în conformitate cu interesele și necesitățile reale ale cetățenilor pe care îi reprezintă. Programele de finanţare bugetară a cultelor religioase trebuie stopate de urgență. Cultele pot și trebuie să se autofinanțeze din contribuțiile voluntare ale credincioșilor, printr-un mecanism similar celui german.