În această perioadă a intrat în dezbatere publică proiectul de buget pentru anul viitor. În contextul unei situații economice incerte, Guvernul preconizează introducerea de noi taxe, majorări substanțiale de accize și înghețarea angajărilor la Stat.

Paradoxal, în timp ce domenii vitale pentru viitorul societății românești – Educaţia, Cercetarea, Sănătatea – suferă de subfinanțare cronică, cultele religioase primesc în mod constant din fonduri publice sute de milioane de euro anual; mai mult, se preconizează creșterea substanțială a acestor alocări bugetare.

Astfel, conform programelor guvernamentale în vigoare1, se dorește ca:

  • anual numărul preoților plătiți de Stat să se mărească cu câte 1.000 de persoane
  • să se finalizeze construcția a aproape 250 de noi biserici pe an
  • să se repare peste 400 de biserici pe an
  • să se finalizeze pictura la peste 200 de biserici pe an

Este stupefiant! În timp ce se desființează școli și spitale din motive de “eficiență”, construcția de biserici se face pe bandă rulantă! În timp ce sistemul de sănătate duce o lipsă acută de personal – numărul asistenților medicali scăzând cu 20% în ultimii cinci ani, ca să dau un exemplu2 – Guvernul își propune să angajeze câte 1.000 de noi preoți anual! Ce facem? “Dezvoltăm” întreaga țară după modelul Gherla, orașul cu un spital și 22 de biserici3?” a declarat Toma Pătrașcu, vicepreședinte ASUR – Asociația Secular-Umanistă din România.

ASUR face un apel către Guvern și Parlament să stopeze programele de finanţare bugetară a cultelor religioase şi să redirecţioneze sumele respective către Educaţie, Cercetare şi Sănătate. Cultele religioase pot și trebuie să se autofinanțeze; în acest context, reamintim de propunerea făcută de asociația noastră încă din 2011 de adoptare a Legii Contribuției Bisericești pentru a înlocui subvenționarea cultelor de la buget printr-o contribuţie opţională, colectată după sistemul din Germania.

Să nu uităm: În România sunt 18.400 de biserici; doar 4.700 de şcoli generale stau la dispoziţia copiilor!

1 http://www.cdep.ro/proiecte/2013/000/00/2/SGG.pdf

2 http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ministerul-Sanatatii_-in-legatura-cu-criza-de-asistenti_-Vom-elabora-un-plan-de-resurse-umane_19136/

3 http://ro.stiri.yahoo.com/ora%C5%9Ful-cu-22-biserici-%C5%9Fi-un-singur-spital-053031431.html