Guvernul României a discutat în ședința de astăzi noua rectificare bugetară, fără să fi organizat nicio dezbatere publică pe acest subiect. Cu această ocazie, Secretariatul General al Guvernului primește aproape 52 de milioane de lei pentru ”Cultură, recreere și religie”, de șase ori mai mult decât Ministerul Culturii!

Constantăm cu regret că, în ciuda numeroaselor apeluri ale societății civile, Guvernul României continuă să cheltuie banul public într-un mod total netrasparent. Rectificarea bugetară s-a făcut fără o dezbatere publică corespunzătoare. Mai mult, au grupat cultura cu recreerea și religia, pentru nu putea calcula câți bani se duc efectiv către cultele religioase. Așa că ne întrebăm în interesul cui lucrează Guvernul? Pentru că dacă ar lucra în interesul cetățeanului, ar rezolva probleme urgente, precum faptul că medicamentele pentru bolnavii de cancer nu sunt disponibile în România sau că mii de elevi învață în școli fără toalete.” a declarat Toma Pătrașcu, președintele ASUR.

Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) denunță lipsa de transparență a autorităților în ceea ce privește alocarea de fonduri cultelor religioase. Deși accesul la informațiile din sectorul public reprezintă un drept fundamental al cetățeanului și o premisă a bunei guvernări, în practică, datele privind finanțările acordate de către autorități sunt foarte greu de centralizat din cauza modului neunitar de raportare.

ASUR face un apel către întreaga clasă politică de a stopa programele de finanţare bugetară a cultelor religioase. Acestea pot și trebuie să se autofinanțeze din contribuțiile voluntare ale credincioșilor, printr-un mecanism similar celui german.

Să nu uităm: În România sunt peste 18.000 de biserici și mai puțin de 400 de spitale!

Related Post