Luni, 20 octombrie, a fost publicată în Monitorul Oficial o nouă Hotărâre de Guvern prin care se alocă importante sume de bani din Fondul de rezervă bugetară pentru finanțarea unor catedrale și mânăstiri. Cei 6.000.000 lei alocați acum vin să se adauge unei sume identice aprobate în august, tot printr-o Hotărâre de Guvern, și direcționată către unități de cult din judetul Iași.

ASUR cere Curții de Conturi să se sesizeze în problema finanțării continue a bisericilor din Fondul de rezervă bugetară și să oprească această hemoragie de fonduri publice. Reamintim că într-un raport de anul trecut, Curtea a concluzionat că „Din Notele de fundamentare nu rezultă caracterul urgent sau neprevăzut al cheltuielilor aferente acestui sprijin din partea statului care să justifice finanțarea din Fondul de rezervă bugetară„.

De fiecare dată când sunt alegeri, avem ocazia să vedem adevăratele priorități ale celor care ne conduc. Sistemul de sănătate este în colaps, elevii nu au manuale, construcția de autostrăzi – o farsă. Ni se spune că ‘nu sunt bani’, dar iată că pentru biserici se găsesc urgent bani!” a declarat Toma Pătrașcu, președintele ASUR.

Asociația noastră își reafirmă poziția privind necesitatea unei stricte separări a Statului de Biserică: finanțarea publică a unităților de cult trebuie să înceteze, iar în unitățile publice de învățământ trebuie păstrată o strictă neutralitate confesională, prozelitismul religios fiind interzis chiar și de catre legislația actuală.

În acest context, salutăm reacția din ce în ce mai viguroasă a societății civile împotriva subminării laicității Statului și constatăm cu satisfacție că principiile secularismului încep să-și facă loc chiar și în discursul politic, atât în Parlament (prin promovarea unei propuneri legislative de înlocuire a orelor de Religie cu ore de Etică și Cultură Civică) cât și în cadrul campaniei pentru prezidențiale.

De asemenea, lansăm o invitație publică tuturor oamenilor nemulțumiți de relația tot mai strânsă dintre Stat și Biserică: în această duminică (26.10), fotografiați-vă în fața unei școli sau a unui spital alaturi de un panou pe care ați scris ”Stop Biserificării României!” și publicați imaginea pe conturile voastre de pe rețelele sociale cu hastagul #stopbiserificarii.

Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/events/390702824414083/

Related Post