Despre ASUR

Close,Up,Jigsaw,Puzzle,Pieces,On,Orange,Background,business,Success,Concept.
Decline,In,Hands.,A,Sunset,On,A,Background,Of,The
Brain,Icon,On,Orange,Background,,3d,Rendering
ASUR

Misiunea noastră

Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) este o organizație neguvernamentală înființată în anul 2010, cu scopul de a promova valorile umanismului secular. Proiectele și campaniile ASUR sunt menite să popularizeze cunoașterea științifică și gândirea critică, evidențiind în același timp atributele unui stat secular.

ASUR promovează principiile etice umaniste, gândirea critică, cunoașterea științifică și separarea statului de biserică.

 
În ce credem

Valorile noastre

Secularism

Susținem cu fermitate separarea religiei de guvernare și politica publică. Promovăm o societate în care toate credințele religioase sunt tratate cu egalitate, iar deciziile publice sunt bazate pe raționament și principii laice.

Umanism

Ne ghidăm după valorile umaniste, punând în centrul atenției demnitatea umană, empatia și compasiunea. Credem în puterea oamenilor de a contribui la binele comun și la îmbunătățirea societății prin acțiuni etice și responsabile.

Gândire critică

Promovăm dezvoltarea gândirii critice și raționale, încurajând o abordare bazată pe dovezi și raționament în rezolvarea problemelor. Ne străduim să cultivăm mintea deschisă și curiozitatea intelectuală.

Etica Seculară

Susținem dezvoltarea unei etici seculare, bazată pe valori cum ar fi dreptatea, egalitatea și respectul pentru toți membrii societății. Ne angajăm să acționăm în conformitate cu aceste principii și să promovăm un comportament etic în comunitatea noastră.

Drepturile omului

Respectarea și promovarea drepturilor omului, inclusiv dreptul la libertatea de gândire și conștiință, sunt esențiale pentru misiunea noastră. Ne angajăm să luptăm pentru libertate, egalitate și drepturile individuale, asigurându-ne că fiecare individ are dreptul de a-și exprima opiniile și convingerile personale într-un mediu sigur.

Declarația umanismului modern

CUNOSCUTĂ ȘI SUB NUMELE DE “DECLARAȚIA DE LA AMSTERDAM”. ADOPTATĂ ÎN 2020, DE ADUNAREA GENERALĂ A HUMANISTS INTERNATIONAL.

Credințele și valorile umaniste sunt de aceeași vârstă cu însăși civilizația și au un istoric în majoritatea societăților din întreaga lume. Umanismul modern este punctul culminant al acestor lungi tradiții de înțelegere ontologică și etică, sursa de inspirație a numeroși mari gânditori, artiști și umanitariști ai lumii și este împletit cu ascensiunea științei moderne.  

În calitate de mișcare umanistă globală, căutăm să îi facem pe toți oamenii să conștientizeze aceste elemente esențiale ale viziunii umaniste asupra lumii:

Umaniștii se străduiesc să fie etici

Acceptăm că moralitatea este inerentă condiției umane, întemeiată pe capacitatea ființelor vii de a suferi și de a înflori, motivată de beneficiile ce decurg din a ajuta și din a nu face rău, făcută posibilă  de rațiune și compasiune și care nu are nevoie de nicio sursă în afara umanității.

Afirmăm valoarea și demnitatea individului și dreptul fiecărui om la cea mai mare libertate posibilă și la cea mai deplină dezvoltare posibilă, compatibile cu drepturile celorlalți.

În aceste scopuri, susținem pacea, democrația, statul de drept și drepturile universale ale omului.Respingem toate formele de rasism și prejudecăți, precum și nedreptățile care decurg din acestea. În schimb, căutăm să promovăm înflorirea și comuniunea umanității în toată diversitatea și individualitatea sa.Susținem că libertatea personală trebuie să fie împletită cu o responsabilitate față de societate.

O persoană liberă are îndatoriri față de ceilalți, iar noi simțim că avem datoria să ne preocupe întreaga umanitate, inclusiv generațiile viitoare și, dincolo de aceasta, toate ființele sentiente.Recunoaștem că facem parte din natură și ne acceptăm responsabilitatea pentru impactul pe care îl avem asupra restului lumii naturale.

Umaniștii se străduiesc să fie raționali

Suntem convinși că soluțiile la problemele lumii se află în rațiunea și acțiunea umană. Susținem aplicarea științei și a cercetării libere la aceste probleme, amintindu-ne că, deși știința oferă mijloacele, valorile umane trebuie să definească scopurile. Căutăm să folosim știința și tehnologia pentru a spori bunăstarea umană și niciodată în mod lipsit de compasiune sau distructiv.

Umaniștii se străduiesc să găsească împlinire în viața lor

Apreciem toate sursele de bucurie și de împlinire individuală care nu dăunează nimănui și credem că dezvoltarea personală prin cultivarea unei vieți creative și etice este o întreprindere pentru tot parcursul vieții. Prin urmare, prețuim creativitatea și imaginația artistică și recunoaștem puterea transformatoare a literaturii, a muzicii și a artelor vizuale și interpretative. Prețuim frumusețea lumii naturale și potențialul acesteia de a aduce uimire, fascinație și serenitate. Apreciem efortul individual și comunitar în activitatea fizică și posibilitățile pe care aceasta le oferă pentru camaraderie și realizări. Prețuim căutarea cunoașterii, precum și modestia, înțelepciunea și perspectivele noi pe care le conferă.

Umanismul răspunde nevoii larg răspândite pentru o sursă de semnificație și scop care să reprezinte o alternativă la religia dogmatică, la naționalismul autoritar, la sectarismul tribal și la nihilismul egoist.

Deși credem că angajamentul față de bunăstarea umană este atemporal, opiniile noastre punctuale nu se bazează pe revelații imuabile pentru totdeauna. Umaniștii recunosc că nimeni nu este infailibil sau omniscient și că înțelegerea lumii și a omenirii poate fi dobândită doar printr-un proces continuu de observare, învățare și regândire.

Din aceste motive, nu căutăm nici să evităm a fi criticați, nici să ne impunem punctul de vedere asupra întregii umanități. Dimpotrivă, ne angajăm în exprimarea și schimbul neîngrădit de idei și căutăm să cooperăm cu oameni cu convingeri diferite care ne împărtășesc valorile, toate acestea în scopul construirii unei lumi mai bune.

Suntem încrezători că omenirea are potențialul de a rezolva problemele cu care ne confruntăm, prin cercetare liberă, știință, empatie și imaginație, în vederea promovării păcii și a prosperării umane.Îi invităm pe toți cei care împărtășesc aceste convingeri să ni se alăture în acest efort însuflețitor.

Echipa ASUR

Alexandru Toma Pătrașcu

Președinte

Ancuța
Bontaș

Vicepreședinte

Patricia
Fechet

Vicepreședinte

Monica
Belițoiu

Director Executiv

Rapoartele activității noastre

În fiecare an realizăm proiecte importante. Mai jos puteți vedea cum am crescut de la an la an și ce am reușit să facem împreună. 

Sponsorii și partenerii ASUR

Mulțumim sponsorilor și partenerilor noștri, care fac posibilă realizarea proiectelor!

GLISEAZĂ ÎN SUS ⇢