Îndrăznește să gândești!

Social network

RON
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.
Iată ce urmează să donezi:
Donation Summary
Payment Amount
Giving Frequency
One time
Donation Total

Donation Total: 100,00 RON

Noutăți

Ministerul Educației trebuie să schimbe statutul orelor de Religie în concordanță cu recenta decizie a Curții Constituționale

 

Vineri, 23 ianuarie, a fost publicată în Monitorul Oficial (nr. 59/2015) decizia nr. 669/2014 a Curții Constituționale cu privire la predarea Religiei în învățământul preuniversitar. Curtea a decis că acordul prezumat pentru înscrierea copiilor la orele de religie este neconstituțional și că Religia poate fi studiată numai după exprimarea dorinței elevului major, respectiv a părinților sau tutorelui legal instituit pentru elevul minor.

În acest context, Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR), cere Ministerului Educației să acționeze de urgență pentru:

  • a informa toți elevii, părinții acestora și profesorii asupra deciziei recente a CCR
  • a se asigura că școlile nu efectuează presiuni asupra elevilor și/sau părinților pentru a-i determina să accepte participarea la orele de Religie
  • plasarea orelor de Religie doar la începutul sau sfârșitul programului de studiu
  • schimbarea modalității de stabilire a mediei generale astfel încât notele obținute la orele de Religie să nu mai fie luate în calcul.

Decizia Curții Constituționale vine să reconfirme poziția ASUR: înscrierea la cursurile de religie, indiferent de confesiune, se poate face, în mod legal, doar cu acordul prealabil al părinților și/sau elevilor, exprimat în scris la începutul fiecărui an școlar. Atragem atenția școlilor că obligarea copiilor să participe la orele de Religie sau la ritualuri religioase poate atrage răspunderea penală a celor în culpă.” a declarat Toma Pătrașcu, președintele ASUR.

Poziţia asociației noastre este neechivocă: în unităţile publice de învăţământ trebuie păstrată o strictă neutralitate religioasă, iar în cadrul orelor de Religie trebuie predată Istoria Religiilor şi nu doar viziunea particulară a unui anumit cult, indiferent care ar fi acela.

 

Comments (4)

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.

Angela G

26 January 2015

“plasarea orelor de Religie doar la începutul sau sfârșitul programului de studiu”

Daca orele de religie vor fi plasate la inceputul programului de studiu, adica la inceputul orelor, o dam din lac in put. Adica? Pai ramane nerezolvata problema “Eu cu cine imi las copilul?”. Si vorbim mai ales de copiii din clasele 1-4. Nu ca ar fi vre-o diferenta fata de cei mai mari.

Nu stiu alti parinti cum fac, dar eu incep programul de munca la orele 08.30 dimineata. Am de mers 40 de minute de la scoala pana la locul de munca. Imi las copilul la scoala la ora 07.50. Ce voi face eu, si alti parinti in situatia mea, cand ora de religie va fi pusa prima ora? Voi fi sau nu obligata sa las totusi copilul in clasa? Adica sa il las totusi la ora de religie. Ca pe coridor sau in curtea scolii este exclus. La fel cum este exclus sa mearga singur la scoala (momentan cel putin). Mai socotim si ca in acea zi va avea cu o ora in plus de stat la scoala?

Orele de religie sa se desfasoare in afara orelor de curs! La sfarsitul orelor de curs sau sambata, duminica. Atunci, doritorii n-au decat sa isi tina copiii peste program.

Reply

Ovidiu

26 January 2015

Neutralitate?Asta inseamna neutralitate – libertate religioasa “copii crestin ortodocsi sunt idioti” da sigur….

Reply

Dan Andrei

26 January 2015

Eu am 4 (PATRU) copii in școala si toți vor merge la Religie ! Si ca mine toți părinții vor face , vor indemna copii sa participe la Religie ! Si vor face Religie ! Vom cere ca Religie sa fie la mijlocul programului ! NU vrem ca ai noștri copii sa fie homosexuali ! Se aude , Asur ? Voi ce ziceți despre homosexualitate , o aprobați ? O vreți in școala pt copii voștri ?

Reply

IulianH

26 January 2015

Din ce-am văzut la stiri la pro tv.se spunea că această lege intră in vigoare ABIA in septembrie 2015.
E real sau nu ?! se specifică in hotărare cand intră in
vigoare ?
De ce ar trebui acum informati părintii asupra acestei
decizii ?! cand înainte nu erau informati de scoala despre ora de religie că pot face o cerere…
Probabil că unele scoli,diriginti,preoti vor duce campanii
de promovare a religiei,chiar sedinte cu parintii
sugestii,propaganda etc

Reply