Îndrăznește să gândești!

Social network

RON
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.
Iată ce urmează să donezi:
Donation Summary
Payment Amount
Giving Frequency
One time
Donation Total

Donation Total: 100,00 RON

News

Ministerul Educației trebuie să schimbe statutul orelor de Religie în concordanță cu recenta decizie a Curții Constituționale

Vineri, 23 ianuarie, a fost publicată în Monitorul Oficial (nr. 59/2015) decizia nr. 669/2014 a Curții Constituționale cu privire la predarea Religiei în învățământul preuniversitar. Curtea a decis că acordul prezumat pentru înscrierea copiilor la orele de religie este neconstituțional și că Religia poate fi studiată numai după exprimarea dorinței elevului major, respectiv a părinților sau tutorelui legal instituit pentru elevul minor. În acest context, Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR), cere Ministerului Educației să acționeze de urgență pentru:

  • a informa toți elevii, părinții acestora și profesorii asupra deciziei recente a CCR
  • a se asigura că școlile nu efectuează presiuni asupra elevilor și/sau părinților pentru a-i determina să accepte participarea la orele de Religie
  • plasarea orelor de Religie doar la începutul sau sfârșitul programului de studiu
  • schimbarea modalității de stabilire a mediei generale astfel încât notele obținute la orele de Religie să nu mai fie luate în calcul.

Decizia Curții Constituționale vine să reconfirme poziția ASUR: înscrierea la cursurile de religie, indiferent de confesiune, se poate face, în mod legal, doar cu acordul prealabil al părinților și/sau elevilor, exprimat în scris la începutul fiecărui an școlar. Atragem atenția școlilor că obligarea copiilor să participe la orele de Religie sau la ritualuri religioase poate atrage răspunderea penală a celor în culpă.” a declarat Toma Pătrașcu, președintele ASUR. Poziţia asociației noastre este neechivocă: în unităţile publice de învăţământ trebuie păstrată o strictă neutralitate religioasă, iar în cadrul orelor de Religie trebuie predată Istoria Religiilor şi nu doar viziunea particulară a unui anumit cult, indiferent care ar fi acela.

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.