Îndrăznește să gândești!

Social network

RON
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.
Iată ce urmează să donezi:
Donation Summary
Payment Amount
Giving Frequency
One time
Donation Total

Donation Total: 100,00 RON

Noutăți

Opriți finanțarea Catedralei Mântuirii Neamului din fonduri publice!

Asociaţia Secular-Umanistă din România îşi reînoiește apelurile către Guvernul României și către autoritățile locale, în special Primăria Capitalei și primăriile de sector, de a stopa finanțarea din fonduri publice a așa-numitei Catedrale a Mântuirii Neamului.

Ieri, 21.06.2011, Primarul General al Capitalei, dl. Sorin Oprescu a declarat că primaria pe care o conduce va aloca anul acesta 10 milioane de lei pentru construcția catedralei, cea mai nouă dovadă a hemoragiei de bani publici către BOR. Cele 10 milioane de lei vin să se adauge celor 5 milioane alocate deja de Primăria Sectorului 3 (Hotărîrea 54/26.05.2011) sau celor 10 milioane alocate de Guvern în data de 09.02.2011.

Toți acești bani au fost alocați în urma solicitărilor exprese din partea conducerii BOR cu toate că, în repetate rînduri, înalți reprezentanți ai bisericii au promis că nu vor apela la sprijinul Statului pentru acoperirea costurilor de construcție:

Vreau să precizez de la început că Biserica Ortodoxă Română nu se bizuie pe sprijinul Statului pentru acordarea unor subvenții de la Guvern, deci din bani publici, ci va conta pe ajutorul credincioșilor care va fi oferit în timp.” (Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriarhal; în cadrul unui Telejurnal TVR)

Nu trebuie să mai existe teama că va fi construită din bani de la stat“ (Nicolae Noica, responsabil de proiect din partea Adunării Naționale Bisericești, fost ministru al Lucrărilor Publice şi al Amenajării Teritoriale,  vezi clipul aici)

În contextul costului enorm al clădirii, ce poate atinge suma de 1 miliard de euro, bani care ar urma să provină, într-o proporție semnificativă, de la bugetul de stat, și al modului extrem de controversat prin care i s-a transmis în proprietate Bisericii Ortodoxe terenul aferent, Asociația Secular-Umanistă din România solicită autorităților Statului:

  • stoparea finanțării din bani publici a construcției Catedralei
  • revenirea asupra deciziei de transferare în proprietatea Patriarhiei BOR a celor 11 ha de teren pe care se dorește amplasarea contrucției.

Să nu uităm: În România sunt peste 18.300 de biserici, dar mai puțin de 4.700 de şcoli generale stau la dispoziţia copiilor!

Comments (18)

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.

dana

22 June 2011

Ce-o fi aia MANTUIRE, in sens juridic? Am cautat in Notele de Fundamentare ale legilor si ordonantelor invocate in Hotararea 54/2011 a Primariei Sect 3 – nicio definitie a cuvantului MANTUIRE. Vreau sa stiu pe ce se duc banii din contributiile mele la bgt de stat

Reply

mihailAndrei

2 August 2011

E drept ca finantarea spitalelor si a scolilor sufera, insa e nedrept si manipulatoriu sa spunem ca sufera din cauza finantarii Catedralei.E ceva ipocrit in aceasta atitudine.

In acest sens, e perfect legitim invocarea datoriilor neachitate de exemplu.

Cititi postarea…”Parlamentul sterge datorii de 8,3 miliarde euro“,

Adica, nu ne deranjeaza ca se “sterg” datoriile unor companii, dar ne deranjeaza finantarea Catedralei ?

http://mihailandrei.wordpress.com/2011/08/02/asurnu-mai-purta-grija-catedraleiuite-unde-sunt-banii-publici/

Reply

mihailAndrei

3 August 2011

Cu datoria Germaniei fata de Romania s-ar putea ridica 626 de spitale ultimul tip, 12.530 de scoli, 37.600 de gradinite, 4.700 de Universitati, 94 de Catedrale si 18,8 Reichstag-uri.

Aviz ASUR si Deutsche Welle

http://roncea.ro/2011/08/03/presa-tehnologie-morala-cu-datoria-germaniei-fata-de-romania-s-ar-putea-ridica-626-de-spitale-ultimul-tip-12-530-de-scoli-37-600-de-gradinite-4-700-de-universitati-94-de-catedrale-si-188-reich/

Reply

ASUR

22 June 2011

Vă rugăm să remarcați: nu ne opunem construirii edificiului ci doar folosirii banului public! Libertatea de credință a cetățenilor este încălcată atunci când statul se erijează în intermediarul relației dintre credincios și biserică.

Reply

mihailAndrei

3 August 2011

Nu mai ataca ortodoxia ostentativ,uite cum sunt distribuiti banii in teritoriu…

Fondurile pentru unitățile de cult din Carei au fost alocate după cum urmează: 23.500 de lei pentru Protopopiatul Reformat, 17.000 de lei pentru Parohia Ortodoxă nr. 3, 14.000 de lei pentru Parohia Greco-Catolică “Sf. Andrei”, 10.000 de lei pentru Parohia Greco-Catolică “Sf. Anton”, 2000 de lei pentru Parohia Ortodoxă nr.1 și 2000 de lei pentru Parohia Greco-Catolică Maghiară.

Sumele vor fi virate în conturile unităților de cult, în două tranșe. Prima tranșă se va vira în trimestrul II, iar tranșa a doua în trimestul IV al anului 2011, condiționat de justificarea primei tranșe.

http://www.buletindecarei.ro/2011/04/bani-pentru-biserici.html

Reply

ALEX

24 June 2011

Biserica primeste oricum foarte multi bani de la stat! Prea multi pentru ceea ce ofera ea societatii! Ar trebui ajutate doar parohiile sarace si acelea de catre consiliile locale de care apartin,caci atunci se stie daca au sau nu nevoie ! Cat costa serviciile religioase oferite de preoti? Unde merg acei bani? Cati bani dau anual parohiile Centrelor eparhiale? Stiti ? Enorm de multi! Cu banii aceia s-ar face cate un spital si cate o scoala anual in fiecare judet! Dar Inaltii prelati nu sunt interesati de asa ceva! Ei vor bani multi,cat mai multi bani! Stiati cum sunt numiti preotii intr-o parohie? De ce nu intrebati patriarhia care e modalitatea de a fi preot?

Reply

revoltatul

2 July 2011

“Preasfintii”,”preafericitii”…. intind coarda prea tare.Sunt lipsiti de scrupule si bun simt. Continua sa minta si si sa insele o turma saraca si prea ignoranta.Daca e asa de bine in “RAI” de ce nu merg ” sfintiile “lor???

Reply

lol

4 July 2011

@ASUR,
preotii prin natura lor realizeaza infractiunea de inselaciune, prestand servicii imaginare si sustinand fapte contrare realitatii contra-cost. Aici nu mai e vorba de libertate de credinta.

Chiar si nefinantati de stat, ei ar trebui tratati la fel cum e tratat orice escroc.

Reply

crestin

12 August 2011

Cam mult tupeu sa spui ca preotii inseala!Este inclusa in CAEN acesta profesie care se aseamana si cu consilierea psihologica.are o parte de administrare financiara ca management si o parte de contabilitate!Se pare ca nu cunoasteti in ce consta preotia,vedeti doar ce va convine!Realitatea este ca mai mult de 86 % cred in Dumnezeu si pe plan mondial ateii sunt o minoritate!Asa ca va veti supune majoritatii vreti nu vreti!

Reply

danny

29 July 2011

Oare pe timpul lui Stefan cel Mare si Sfant, cand acesta construia cate o biserica dupa fiecare lupta pe care o ducea (din bani publici), tot asa apareau acesti “carcotasi” care se opuneau? Tot dezastrul in lume a pornit din momentul in care Biserica s-a despartit de Stat (bineinteles, fortat)! Nu vreau sa fiu eu acum aparatorul Bisericii, dar istoria noastra de peste 2000 de ani se confunda cu credinta ortodoxa si de aceea suntem datori sa construim si cu fonduri publice si cu fonduri private aceasta catedrala! Nu uitati ca toate tarile ortodoxe au asa ceva in afara de noi, luru care nu ne face cinste…Doamne ajuta!!!

Reply

rftghost

4 August 2011

@danny
Ce treaba avem noi cu Stefan cel Mare?
Istoria noastra nu se confunda cu credinta, pentru ca nu suntem in evul mediu. Am trecut de el (sa nu vorbim aici de cat de bine a fost atunci, mai ales din cauza religiei).
Eu sunt ateu, platitor de taxe. Nu sunt ortodox, buddist, catolic sau pagan.
Poti sa imi zici de ce trebuie ca banii mei sa intre intr-o cladire, care mie nu imi aduce nici un folos, si tie, teoretic (daca esti crestin), nu ar trebui sa iti ofere nici o satisfactie?
Nimeni nu te opreste sa dai banii TAI, sa mergi TU sa ajuti la zidire, sa cauti SINGUR fonduri, etc.
Banii MEI nu doresc sa ajute la prelungirea nebuniei unora!
Statul si biserica nu au nimic in comun, si nici nu trebuie sa aiba.
Faptul ca altii sunt dilii, nu ii face mai indreptatiti, lucru care nu ne face nici noua, si nici lor cinste. Sa te ajute cine o vrea!

Reply

Laur

13 September 2011

Ce săraci cu duhul sunt cate unii și sa vezi ca taman ăștia se vor mantui

Reply

Costi

18 August 2011

In prezent guvernantii platesc linistea sociala prin intermediul banilor alocati pentru salariile preotilor, prin alocarile de terenuri aferente construirii de biserici, prin donatiile facute de Consiliile Judetene pentru construirea de biserici.
Opozitia accepta tacit, ba mai mult consimte acest dezmat din banii publici, pentru ca stie ca va urma sa fie la guvernare si din acest motiv nu vor sa aiba biserica, inamic.

Reply

Tibi

20 August 2011

Ce salarii alocate preotilor?Salariul unui preot debutant este aprox.800 lei,din care statul da 65%.Numai ca unii nici nu se informeaza despre situatia adevarata si posteaza fara sa gandeasca!Nu va lasati manipulati!Cica in ultimii 20 de ani s-au inchis 3 scoli pe zi. Facand socoteala, in ultimele 7300 zile(20 ani) s-au inchis 21900 scoli. Stiind ca sunt aproximativ 320 de orase si 2859 comune ar fi trebuit acum sa se inventeze noi scoli pentru a fi inchise.Cam multa ura si atac la adresa BOR fara dovezi palpabile si cu calcule inventate!Promovati pace si intelgerea,nu dezbinati oamenii intre ei!

Reply

Anonimul

1 September 2011

adevarat

Reply

Anonimul

1 September 2011

Sunt CONTRA cu aceasta activitate,si a cu toti ateii de pe acest site, in raport cu mamele proaste care i-au nascut.

Reply

ciobotaru

4 September 2011

preotii ortodoxi sunt corupti, iau bani in schimbul asistentei religioase iar megalomania BOR incepand cu vesmintele preotesti si sfarsind cu fastul din biserici este gretoasa. 1 miliard de dolari este o suma enorma intr-o tara in care se moare de foame si de cancer din cauza lipsei celor mai elementare conditii de viata ,sa le fie rusine tuturor care au astfel de ambitii faraonice si mai fac pe smeritii si cuviosii.

Reply

luminita

2 October 2011

Mai anonimule esti un popa ce nu vrea sa munceasca si lalai intr-o hardughie?Ba fuduliile tale sunt sfinte?

Reply