Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) constată cu îngrijoare că Guvernul României continuăsă ignore necesitățile reale ale țării și să încalce caracterul laic al Statului.

Joi, 28 august, Premierul Victor Ponta a semnat o Hotărâre de Guvern prin care se vor aloca 6.000.000 de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru trei unități de cult ortodoxe: Centrul Eparhial Iași, Mânăstirea Nicula și Mânăstirea Tismana.

În contextul actual, când România a reintrat în recesiune, când investițiile au scăzut îngrijorător, taxele au crescut, iar școli și spitale din întreaga țară s-au închis sau riscă să se închidă din cauza lipsei banilor, vedem că autoritățile continuă să aloce fonduri importante cultelor religioase, irosind resurse financiare ce ar fi putut să fie mult mai bine folosite în domenii precum Educația și Sănătatea.

Este scandalos! Guvernul continuă să aloce bani – și nu de oriunde, ci din Fondul de rezervă bugetară! – cultelor din România și să ignore cu bună știință nevoile populației. Bisericile și mânăstirile sunt entități private, care ar trebui să se finanțaze din donațiile enoriașilor și din surse proprii, nu să primească constant bani de la buget. Trebuie să scăpăm de flagelul pomenilor electorale. Oamenii sunt preocupați de sistemul de sănătate, de calitatea execrabilă a învățămantului, de nesustenabilitatea sistemului de pensii, nu de îmbogățirea mânăstirilor! Facem un apel către toți politicienii să înceteze de a mai folosi cultele pe post de agent electoral și să folosească mai chibzuit bugetul României.” a declarat Toma Pătrașcu, președintele ASUR.

De asemenea, Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) denunță și lipsa de transparență a autorităților locale în ceea ce privește alocarea de fonduri cultelor religioase. Deși accesul la informațiile din sectorul public reprezintă un drept fundamental al cetățeanului și o premisă a bunei guvernări, în practică, datele privind finanțările acordate de către autorități sunt foarte greu de centralizat din cauza modului neunitar de raportare.

ASUR face un apel către întreaga clasă politică de a stopa programele de finanţare bugetară a cultelor religioase. Acestea pot și trebuie să se autofinanțeze din contribuțiile voluntare ale credincioșilor, printr-un mecanism similar celui german.

Să nu uităm: În România sunt 18.400 de biserici; doar 4.700 de şcoli generale stau la dispoziţia copiilor!