Începerea anului școlar aduce în atenție, din nou, un fenomen pervers: transformarea școlilor în adevărate biserici, proces tolerat sau chiar încurajat de către autorități. Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) a atras atenția în repetate rânduri asupra riscurilor pe care le presupune dubla subordonare a profesorilor de religie – deși angajați și plătiți de Ministerul Educației, ei sunt direct răspunzători în fața cultelor care i-au trimis în școli.

Efectele aceste îngenuncheri a autorității de stat în fața Bisericii conduce treptat la o adevarată „biserificare” a școlilor și la supunerea copiilor unui mecanism, foarte bine elaborat, de îndoctrinare religioasă. Infiltrarea învățământului de către subordonați ai Bisericii s-a extins constant de la an la an, astfel încât azi, în multe unități școlare, întâlnim profesori de religie în calitate de diriginți sau chiar de directori.

O situație extrem de gravă se înregistrează la Școala Gimnazială “Maica Domnului” din București (fosta Școală nr. 50). În urmă cu 10 ani, aici s-a amenajat un… paraclis(!) și „drept mulțumire adusă divinității, colectivul cadrelor didactice a cerut Minsterului Învățământului aprobarea noii denumire [sic] actuale Școala Gimnazială ‘Maica Domnului’„, după cum ne informeaza site-ul unității de învățământ. Directorul, Julieta Mihăilescu, profesor de religie și limba română (!) le cere imperativ colegilor să-și înceapă orele cu rugăciuni și a descoperit cheia unei educații armonioase: bătaia nu este eficientă pentru că „Pe copil îl doare mai tare ruşinea decât bătaia fizica” (scrierea cu majuscule respectă originalul): O greşeala nepedepsită va fi aproape sigur repetată și astfel va prinde rădăcini. Pedeapsa să fie bine chibzuită și întodeauna să lase o „portiță” de îndreptare. NU ÎNCHIDE OCHII ÎN FAȚA GREȘELII! […]NU BATE! Pe copil îl doare mai tare ruşinea decât bătaia fizică sau bătaia psihică (ameninţarea). PEDALEAZĂ PE SENTIMENTUL RUȘINII! […]Roagă-te scurt cu copiii înainte de începerea orei. NU UITA RUGĂCIUNEA! […]Adu-ți aminte ce a spus HRISTOS: „Cine vrea să vină la Mine să-și ia crucea și să Mă urmeze!” Educaţia, ca si preoţia, este o cruce. […] IA-ȚI CRUCEA ȘI POART-O!

Trebuie menționat că dna. Mihăilescu are o activitate intensă și în cadrul televiziunii Patriarhiei BOR. Pe site-ul acesteia este menționat că: „S-a alăturat echipei TRINITAS TV în septembrie 2012 în calitate de realizator al emisiunii “Familia creştină”. În prezent este realizatorul emisiunii “Lumini pentru viață. Educația creștină azi”. Cu studii de teologie şi management educaţional, Julieta Mihăilescu ocupă în prezent funcţia de Director al Şcolii Gimnaziale “Maica Domnului” din Bucureşti. Este metodist ISMB la Disciplina Religie şi expert în Corpul de Experți – Corpul de Control al Ministrului Învăţământului.

Cazul de mai sus nu este singular, presa semnalând și alte situații similare, precum cea a preotului și profesorului de religie Cristian Niţă, numit luna trecută director al Școlii Generale Cîmpineanca, jud. Vrancea sau a lui Alexandru Nicolae (preot și profesor de religie), a cărui numire în fruntea Şcolii din Ipoteşti, jud. Olt, a generat proteste din partea părinților și a elevilor în urmă cu câțiva ani. Și la școala generală din Salcia, jud. Prahova director este o profesoară de religie și istorie (!), iar site-ul unității de învățământ declară cu mândrie că „foarte strânsa este și relatia Școală-Biserică, preotul predând religia în școală și realizând o educație religioasa serioasă„. Cât de „strânsă” este relația Școală – Biserică se vădește și din fotografiile postate pe pagina de FaceBook a parohiei din localitate, programul artistic pentru preoții participanți la Cercul Pastoral și prezența corespunzătoare la biserică fiind asigurate prin grija „Domnișoarei directoare„.

Uitați-vă la pretinsul ‘laborator de religie’ de la Școala 50 din București în care sunt obligați copiii să-și facă orele; uitați-vă la elevii puși să se târască în genunchi într-o așa-zisă ‘capelă’ la Liceul Pedagogic din Timișoara. Aceste situații frizează patologicul! Profesorii de religie sunt direct subordonați Bisericii; a-i numi ca diriginți sau ca directori de școală creează premizele unor abuzuri deosebite. Aceștia se află într-un evident conflict de interese!” a declarat Toma Pătrașcu, președintele ASUR.

Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) cere Ministerului Educației să facă publică situația directorilor, directorilor-adjuncți și diriginților care activează în unitățile publice de învățământ și care, în calitate de preoți sau de profesori de religie, sunt în acelasi timp subordonați Bisericii Ortodoxe sau altor culte religioase. De asemeni, ASUR cere înlaturarea de urgență a acestor conflicte de interese. Asociația noastră își reafirmă poziția: în unitățile de învățământ de stat trebuie păstrată o strictă neutralitate religioasă, iar în cadrul orelor de Religie trebuie predată Istoria Religiilor și nu doar viziunea particulară a unui anumit cult, indiferent care ar fi acela.

Campania de informare ”Stop îndoctrinării religioase în școli!” a fost inițiată de ASUR în februarie 2011 și până în prezent a reușit să atragă atenția a mii de elevi, părinți și profesori din țara întreagă asupra statutului orelor de religie. În octombrie 2012, campania a fost premiată în cadrul Galei Premiilor Participării Publice.

ASUR își manifestă disponibilitatea de a contribui la asigurarea unui climat educațional nediscriminatoriu. Toți cei care doresc detalii privind cadrul legal ce reglementează predarea religiei pot sa ne scrie la office@asur.ro. Tot la aceasta adresa ne puteti contacta pentru a ne semnala eventualele abuzuri petrecute la orele de religie.