Guvernul României a aprobat ieri prima rectificare bugetară din 2015, continuându-se politica de scădere drastică a investițiilor în proiecte de dezvoltare a țării. Pe de altă parte, conform declarației Primului Ministru, “la Culte se asigură banii”, acestora alocându-li-se un supliment de peste 37 milioane de lei! De asemeni, tot ieri Secretarul de stat Victor Opaschi, de la Secretariatul de Stat pentru Culte, şi muftiul Muurat Iusuf, au semnat protocolul de predare-preluare prin care Muftiatului Cultului Musulman din România i s-a oferit gratuit de către Guvern un teren de peste un hectar, situat într-o zonă foarte căutată a Bucureștiului, teren în valoare de circa 7 milioane de euro[5].

Educația este în colaps din cauza subfinanțării cronice, spitalele se împuținează pe zi ce trece, medicii pleacă din țară din cauza situației deplorabile de la Ministerul Sănătății, economia se sufocă din cauza infrastructurii deteriorate și insuficiente… Guvernul ce face în acest timp? Ridică moschei și catedrale cu bani publici! Este inacceptabil! Nu putem vorbi despre dezvoltarea României dacă în loc să investim în sănătate și educație și transporturi noi continuăm să irosim banii publici alocându-i unor instituții private – cultele religioase, care ar trebui să se poată autofinanța din donațiile de la credincioși.” a declarat Toma Pătrașcu, președintele ASUR.

Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) solicită Parlamentului si Guvernului să regândească alocarea de fonduri publice, în conformitate cu interesele și necesitățile reale ale cetățenilor pe care îi reprezintă.

Programele de finanţare bugetară a cultelor religioase trebuie stopate de urgență. Cultele pot și trebuie să se autofinanțeze din contribuțiile voluntare ale credincioșilor, printr-un mecanism similar celui german.