Vineri, 14 iulie, consilierul ministerial Eugen Teodorovici, demis ulterior, a anunțat că va formula o propunere de impozitare a Bisericii Ortodoxe Române. ASUR salută această inițiativă însă consideră că o măsură mult mai bună și mai ușor de pus în practică este stoparea finanțării cultelor.

De 27 de ani, cultele, în general, și Biserica Ortodoxă, în special, beneficiază de alocări bugetare impresionante. Și nu vorbim doar de bani, ci și de clădiri și terenuri primite cadou. Statul Român ar trebui să stopeze finanțarea cultelor, începând cu alocările bugetare pentru construirea de noi biserici și terminând cu salariile preoților, profesorilor de religie și personalului clerical. 27 de ani de tratament preferențial, 27 de ani în care averea și influența cultelor a crescut semnificativ, 27 de ani în care influența nocivă a cultelor s-a făcut simțită în școli, în spitale și în politicile publice! Este, deja, prea mult!” a declarat Toma Pătrașcu, președintele ASUR.

Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) consideră că programele de finanțare bugetară a cultelor religioase trebuie stopate de urgență. Cultele pot și trebuie să se autofinanțeze din contribuțiile voluntare ale credincioșilor, printr-un mecanism similar celui german.

Să nu uităm: în România există în prezent mai mult de 18.400 de biserici, iar numărul este în creștere! Între timp, fiecare guvern se plânge că nu sunt bani suficienți pentru infrastructură, pentru Educație sau Sănătate. Prin urmare, ASUR solicită Guvernului să dea dovadă de înțelepciune și să decidă stoparea finanțării cultelor și impozitarea activităților economice pe care acestea le desfășoară.